dr. Novák Ágnes Irén: Tiltsam, tűrjem vagy engedjem? – avagy hogyan is bánjunk az okos eszközökkel a családban?

Ahogy közeledik a Karácsony, sokan veszik az irányt az elektronikai boltokba, vagy böngészik a webshopok kínálatát, hiszen a kívánságlistákon dobogós helyezést tart fenn gyermekek és felnőttek körében az okostelefon, tablet, játékkonzol esetleg laptop. Miért is ne teljesítenénk a kívánságokat, hiszen magunk is érdeklődünk ezen eszközök iránt, melyek annyi új és izgalmas lehetőséget kínálnak a kikapcsolódásra. Kevesen gondolják azonban végig, milyen terhet vesznek a nyakukba, hiszen ezek az eszközök hamar átvehetik használójuk felett az irányítást, főleg, ha az egy gyermek. Ám még a felnőttek is észrevétlenül rabjaivá válhatnak a gyorsan fejlődő, változatos szolgáltatásoknak, szórakozási lehetőségeknek.

Mire felmerül az, hogy valahogyan szabályozni kellene a kütyüzést, addigra már jócskán kialakult valamiféle használati forma, ami rendszerint a napi tevékenységektől, a családi kapcsolatoktól vehet el értékes időt, és gerjeszthet rendszeres konfliktusokat szülő és gyermek között.

Az okoseszközök használatának rendezését azzal érdemes kezdeni, hogy szülőként magunkba nézünk, mi milyen példát mutatunk gyermekeinknek. Gyorsan kiderülhet, mi is sok felesleges percet, órát szánunk a képernyőinkre. De még ha munkával is töltjük az időt, mikor a telefont vagy a tabletet bújjuk otthon, azzal is azt sugalljuk, gyermekeinknek, hogy ez természetes és hasznos formája az időtöltésnek. A gyermekekre a legerősebb hatást a szülői minta fejti ki. Ha mi az otthon töltött időnk egy részét valamilyen kütyüvel töltjük, akkor ne várjuk, hogy a gyermekünk inkább könyvet kap a kezébe, amikor unatkozik.

Ha elhatároztuk, hogy kereteket szabunk az okos eszközök, kütyük használatának, vegyük komolyan, hogy az ne csak a gyerekekre vonatkozzon majd, hanem ránk, szülőkre is. A szabályokat közösen hozzuk, egy vagy több családi kupaktanácsot szervezzünk erre. Hasznos papírra vetni, amiben megegyezünk. És akár, mint egy szerződést aláírással (kisebbeknek ujjlenyomattal) meg is erősíthetjük.

Mit is tartalmazzon egy ilyen egyezség? Érdeme kikötni, melyek az otthonunkban azok a helyek, ahol nem fogunk okostelefont, tabletet stb használni: pl hálószoba, étkezőasztal stb. Abban is egyezzünk meg, melyek azok az időszakok, alkalmak, amikor letesszük az eszközt: pl ha valakivel beszélgetünk, vagy evés közben, lefekvés előtt, tanulási időben stb.

Abban is megállapodhatunk gyermekeinkkel, hogy a héten melyik nap mennyi időt engedünk virtuális játékokkal játszani, és hogy melyek vagy milyen típusúak lehetnek azok. Fontos, hogy tudjuk, mivel játszanak, miket böngésznek gyermekeink, ezért rendszeresen kérdezzünk rá, nézzük meg, kapcsolódjunk be a tevékenységbe, amit előszeretettel végeznek eszközeiken.

Fontos idejében az online térben való viselkedés tudatosságát is kialakítani. Rendszeresen beszélgessünk arról, mit nem szabad megosztani magunkról, vagy másokról. Mit tegyenek, ha úgy érzik, zaklatás érte őket. Mindig fejezzük ki gyermekünknek, hogy érdekel bennünket, mi történik vele az online térben, hogy érezze támogatásunkat, bármilyen helyzetbe kerülne.

A digitális eszközök használata a mai életvitel elengedhetetlen része, teljesen tiltani meggondolatlanság volna, ám érdemes szabályozni, a digitális tudatosságot kialakítani családunkban. A szabályozás alappillére a következetesség, ami saját magunkra is vonatkozik. Ez a terület nagyon gyorsan fejlődik, készen kell állnunk időnként a kialakított keretek újragondolására, de a magunk és gyermekeink szellemi, lelki és fizikai egészségét óvó alapelveink mellett tartsunk ki.